Chocola met zout; recept!

Hoi. Wat leuk dat je er bent!
Eens in de zoveel tijd ontdek ik een fijne webshop. Een bijzondere, leuke, winkel waar nog lang niet iedereen van weet. Het liefst deel ik dat dan met de hele wereld omdat ik vind dat iedereen van het bestaan van die shop moet weten.

Nu ontdekte ik laatst weer zo’n leuke. Op een regenachtige zondagmiddag speurde ik de hele webshop af en kocht meer dan goed voor me was 🙂
Ik was zo tevreden over de service en de producten dat ik besloot er nog een bestelling aan te wagen. Ik bestelde een mooi product om lekker mee te koken en besloot om niet alleen de webshop maar ook het recept met je te delen. Lees je mee?

chocola en zout recept

Had jij wel eens van Foodelicious gehoord? Nou, tot voor kort, ik nog niet. Maar ik ben blij dat ik de winkel ontdekt heb zeg!
Ik bestelde er al eens lekkere chocolaatjes en koekjes. Die beide trouwens héél erg in de smaak vielen haha.
Deze keer besloot ik voor het zout te gaan, wat ik de vorige keer al uitvoerig had bekeken. Ik kreeg namelijk direct inspiratie voor allerlei lekkere dingetjes en kon niet wachten om de keuken in te duiken.
Ik besloot voor een hartig en een zoet recept te gaan. Vandaag is het zoete recept aan de beurt want chocola gaat altijd voor 😉

recept falksalt

Ik bestelde 2 soorten falksalt. ‘naturel’ en ‘knoflook’. Voor 125 gram zout betaal je €4,95.

“Falksalt Crystal Flakes zijn zoutflakes gemaakt uit puur mediterraans zeewater. Het delicate oogstproces zorgt ervoor dat de flakes er mooi uit zien en dat ze zacht genoeg zijn om als extra finish over een gerecht te strooien.
Er zijn veel voordelen bij het gebruik van Falksalt Crystal Flakes. De krokante structuur geeft een extra dimensie aan ieder gerecht en door de geconcentreerde smaak is minder zout benodigd. Het zout wordt niet verborgen in het gerecht, maar wordt een actief ingrediënt dat onderdeel is van het geheel.”
Bron: Foodelicious

recept chocola en zout

Voor deze lekkere chocolaatjes heb je maar 4 ingrediënten nodig:
75 gram Suiker
90 gram Hazelnoten
200 gram Pure chocola
Zout

Eerst maak je praliné van de hazelnoten en de suiker. Je kunt er ook voor kiezen om deze stap over te slaan en bijv. gewoon fijngehakte hazelnoten te gebruiken. Of amandelen, of.. Mogelijkheden genoeg. Maar ik koos voor praliné.

recept praline

Rooster de hazelnoten op een bakplaat bedekt met bakpapier, in 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 150 graden.

recept karamel

Ondertussen karameliseer je de suiker. Verdeel de suiker in 3 gelijke delen. De eerste 25 gram doe je in een pannetje en laat je goudbruin worden. Zet het vuur niet te hoog en blijf er bij, het gaat ineens heel snel! Bij het karameliseren van suiker is het belangrijk dat je er niet (!) in roert. Dit is heel moeilijk maar wel cruciaal. Je kunt wel de pan af en toe voorzichtig ronddraaien om te zorgen dat het gelijkmatig bruin wordt.

Wanneer het eerste deel volledig gekarameliseerd is voeg je het tweede deel toe, weer wachten tot het volledig gekarameliseerd is en dan kun je ook het laatste deel toevoegen.

recept praline

recept praline

Voeg de nog warme hazelnoten uit de oven toe aan de hete karamel. Even goed roeren en de hele massa op een bakpapier storten om volledig te laten afkoelen.

recept praline

Nu hoef je het alleen nog maar in stukken te breken en in een keukenmachine te malen tot praliné. Dit kan zo grof of fijn als je zelf wil!

recept chocola met zout

Smelt de pure chocola au bain marie en giet dit over in een kleiner schaaltje. Voeg 2 eetlepels praliné toe.

recept chocola met zout

Met een lepel maak je de chocolaatjes. Ik heb hiervoor een stuk bakpapier op mijn aanrecht gelegd. Een gladde ondergrond werkt het beste.
Je kunt de vorm en dikte van de chocola bepalen. Je zou bijv. ook prima een mal zoals deze kunnen gebruiken.
Ik kies voor een ruwe, slordige vorm. Omdat ik dat mooier vind. Ik maak de chocolaatjes zo dun mogelijk.

recept falksalt

En dan is het tijd voor de finishing touch: zout! Ik roer de zoutflakes niet tegelijk met de praliné door de chocola omdat dan de hele chocola een zoute smaak krijgt. Ik voeg ze later toe omdat je dan kleine zoute stukjes proeft wanneer je de chocola eet, dit zorgt voor een hele fijne smaakbeleving. Daarnaast vind ik het er ook heel mooi uit zien, die zoutflakes op de chocola.

recept chocola en zout

recept chocola en zout

Wat vind jij van de combinatie chocola & zout?

Volg je mij al via Bloglovin’? –> KLIK Daar zou je mij heel erg blij mee maken :)

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

handtekening

Dit is geen gesponsorde post, ik ben gewoon zo enthousiast:) Dit artikel bevat wel een affiliate link, daar lees je hier meer over.

13 gedachten over “Chocola met zout; recept!

 1. Elize

  Lijkt me lekker! Ik heb een keer een pure chocoladetaart gemaakt met hazelnoten en wat zeezout als garnering en dat viel enorm in de smaak!

  Reageren
 2. Je@net

  Ooooh…wat lijkt me dat heerlijk, Miranda.
  Heb alleen de pech dat ik ivm mijn bloeddruk nergens zout aan toevoeg. Maar wat zou ik dit recept graag eens proberen1

  Reageren
 3. Pingback: Recept; focaccia met knoflookzout - bymirandaa

 4. Pingback: De foto's die instagram niet haalden.... - bymirandaa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge