Combinatierecept; (baby)pompoenstoofpot

Valt het jou ook op dat het weer sjoemelt met de seizoenen? (ik bedoel, kom op zeg, dit is toch herfst?) besloot ik dat het best oké was om zelf ook een beetje met de seizoenen te rommelen. Ik heb namelijk een heerlijk recept uitgevonden met pompoen en heb direct een babyproof variant gemaakt. Een heerlijk pompoenstoofpotje, past perfect bij de herfst!

babyhapjes maken

Een tijdje gelden zag ik een aantal keer een recept voor pompoenstoofpot voorbij komen, ik heb meerdere recepten gecombineerd en er dit van gemaakt. En het is heerlijk, al zeg ik het zelf. Daarnaast lenen deze ingrediënten zich perfect voor een babyhapje, dus at Sanne weer heerlijk ‘met ons mee’.

babyhapjes maken

Alle groente komt terug in het babyhapje, de ingrediënten die ontbreken bij Sanne zijn de kruiden en de bouillon. De ham heb ik ook weg gelaten.
Bij Sanne heb ik een klontje boter toegevoegd en water gebruikt i.p.v. bouillon. Ik besloot water te gebruiken en geen babybouillon, omdat de groente best lang koken in het water. Zo krijg je eigenlijk een soort bouillon en heeft het hapje smaak genoeg. Maar je zou dus evt. ook kunnen kiezen voor babybouillon.

babyhapjes maken

Ingrediënten
1 ui (fijn gesneden)
1 teen knoflook (geperst)
250 gram pompoen (in blokjes)
2 aardappels (in blokjes)
1,5 paprika (in blokjes)
100 gram sperziebonen
3 tomaten (vruchtvlees verwijderen, in blokjes)
1 1/2 theelepel kerrie
1 theelepel komijn
1 liter bouillon (2 bouillonblokjes)
Kookroom
250 gram hamblokjes
150 gram rijst

150 gram pompoen (in blokjes)
1 aardappel (in blokjes)
0,5 paprika (in blokjes)
50 gram sperziebonen
1 tomaat (vruchtvlees verwijderen, in blokjes)
250 ml water
Kookroom

  • Doe de sperziebonen in een bakje met gekookt water. (alleen wanneer ze uit de diepvries komen) (Doe dit voor beide recepten)
  • Kook een liter water, maak er bouillon van met 2 blokjes.
  • Snipper de ui en snijd een teentje knoflook fijn.
  • Snijd de pompoen, aardappel, paprika en tomaat in gelijke blokjes, zodat ze ong. tegelijk klaar zullen zijn. (doe dit voor beide recepten)
  • Verwarm een scheut olie in een pan en bak de ui en knoflook. Voeg kerriepoeder toe en bak even mee.
  • Voeg pompoen, aardappel en paprika toe en bak even mee.
  • Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de pompoen, aardappel en paprika.
  • Voeg komijn en peper toe.
  • Giet er bouillon bij, totdat de groente nét onder water staan. Doe er ook een scheut kookroom bij.
  • Doe voor het babyhapje hetzelfde met warm water (+/- 100 ml) en een klein scheutje kookroom.
  • Laat ongeveer 20 min. pruttelen, tot de groente zacht zijn. Dit kun je controleren door er in te prikken met een vork. De aardappel duurt het langst. (doe dit voor beide recepten)
  • Kook ondertussen de rijst. (Ik gebruik alleen rijst voor het ‘volwassen’ recept. Je kan het evt. ook toevoegen aan het babyhapje, maar ik vind de aardappel daar voldoende)
  • Voeg de laatste 10 min. de bonen en blokjes tomaat toe.
  • Voeg de laatste 5 min. de bonen, blokjes tomaat en hamblokjes toe en laat nog even mee pruttelen tot ze goed warm zijn.
  • Giet de groente af, maar vang het vocht (water + kookroom) op. Pureer met de staafmixer, gebruik wat van het kookvocht om het hapje smeuïg te maken.

babyhapjes maken

Geen baby? Laat de schuingedrukte punten weg en maak alleen het ‘volwassen’ stoofpotje. Dat zou ik zeker eens doen, want het is écht heel lekker. En makkelijk te maken. En gezond. En een prima alternatief voor een dagje zonder vlees. Als je de hamblokjes weg laat tenminste.

Ik heb er bewust voor gekozen om de instructies voor beide recepten door elkaar te zetten, omdat je zo precies kan zien wat je in welke volgorde moet doen. Het babyhapje was goed voor 8 porties. Ik heb de rest weer ingevroren in een cupcakevorm, zodat ik die kan gebruiken op dagen dat ons recept niet babyproof te maken is.

Eet jij wel eens pompoen?
Tot vrijdag!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram Twitter en Facebook of via bloglovin’ natuurlijk!

handtekening

2 gedachten over “Combinatierecept; (baby)pompoenstoofpot

  1. Annemiek

    Ziet er echt lekker uit ,misschien toch maar een proberen,ik ken eigenlijk alleen pompoensoep:)

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge