DIY; beton in ’n glaasje

Hoi. Wat leuk dat je er bent!
Het is herfst en dan is er niks fijner dan lekker op de bank onder een dekentje, met een fijne kop thee en de kaarsjes aan! Gezelligheid 🙂

Een tijdje geleden liet ik je al zien hoe ik de restjes kaarsvet uit een glaasje haalde en vandaag laat ik je zien hoe ik die glaasjes opnieuw gebruik!

DIY beton

Op pinterest zie ik het in grote getale voorbij komen: DIY’s met beton. Ik kreeg er onwijs de kriebels van en wilde ook graag eens met beton aan de slag.

DIY beton

Ik ging naar de bouwmarkt en kocht een zak beton. 🙂 Wat een gigantische zak hè. De kleinste die ze hadden. Er komen dus vast nog meer DIY’s met beton aan haha! Deze zak kostte overigens maar 5 euro, dus ik vond het niet zo’n probleem dat er geen kleinere verpakking was.

DIY beton

DIY beton

Om het beton te kunnen gebruiken moet je het eerst even zeven. Die stenen er in zorgen normaal voor de stevigheid, maar in zo’n klein glaasje heb je dat niet nodig en staat dat alleen maar lelijk en onregelmatig. (vind ik).

Daarna doe je het gezeefde fijne beton in een bakje en voeg je langzaam een beetje water toe. Ik heb het niet precies afgemeten, je ziet vanzelf wanneer het goed is. Het moet er lekker lobbig uit zien 🙂

DIY beton

DIY beton

Toen moest ik het beton nog netjes in het glas krijgen, zonder teveel te knoeien aan de randjes, want dat krijg je er later maar moeilijk vanaf. Ik knipte daarom de bodem uit een plastic bekertje. Daar giet je het beton in en vervolgens trek je hem langzaam omhoog. Zo komt het beton zonder al te veel gedoe, keurig in het glaasje.

DIY beton

DIY beton

DIY beton

Wanneer je tevreden bent over de hoogte van het beton, druk je er voorzichtig een waxinelichtje in. (houdt daar rekening mee wanneer je het beton er in doet, uiteindelijk wordt het beton dus nog een stukje omhoog geduwd door de uitsparing voor het waxinelichtje).
Dit moet je verzwaren omdat het anders steeds omhoog komt. Je zou het kaarsje er uit kunnen halen en er wat zware munten of andere gewichten in kunnen doen (niet té zwaar) maar ik heb er gewoon nog een waxinelichtje bovenop gezet. Dat was wat mij betreft genoeg gewicht.

Daarna dek je het beton af met een stukje plastic. Dit is een belangrijke stap, omdat het water anders te snel verdampt, je kunt dan al snel scheuren in het beton krijgen en dat wil je natuurlijk niet.

Vervolgens laat je de glaasjes rusten en dan begint het moeilijkste: Wachten, wachten en wachten. En er vooral níet aankomen. Moeilijk vind ik dat altijd 🙂

DIY beton

Af en toe mag je er toch nog even aankomen, wanneer het beton te snel droogt kun je het af en toe even nat sprayen.

DIY beton

DIY beton

Het duurde 2 volle dagen en nachten voor het droog genoeg was. Maar dit verschilt natuurlijk per keer, sterk afhankelijk van allerlei factoren, zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid.
Wanneer het beton helemaal uitgehard is, doe je er een nieuw waxinelichtje in en kan je de buitenkant naar harte lust decoreren. Ik ging voor een simpel stukje touw. Maar alles kan natuurlijk. Denk aan verf, lint, washi tape. Net wat je leuk vindt!

DIY beton

DIY beton

DIY beton

Deze staan nu bij mij in de vensterbank te pronken en ik ben er stiekem best trots op 😉

Heb jij wel eens met beton gewerkt?

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

Heb je de nieuwe rubrieken op mijn facebookpagina al gezien? Op maandag vind je daar ‘Monday Funday’, op donderdag ‘ThrowBackThursday’ en op zaterdag ‘Saterday Sharings’. Like mijn pagina en mis geen enkele update meer! Klik hier om naar mijn pagina te gaan.

handtekening

21 gedachten over “DIY; beton in ’n glaasje

  1. bymirandaa Bericht auteur

   nee hoor, het was eigenlijk redelijk gemakkelijk. Vond alleen het wachten tot het droog was heel moeilijk 😉 iets met geduld… en laat ik dat nou net niet hebben!

   Reageren
 1. Anita

  Wat een leuke DIY. Nog nooit met beton gewerkt, maar wat een mooi eindresultaat. In eerste instantie dacht ik dat beton het glaasje dan zou kunnen breken, maar het zet dus niet zo erg uit. Leuk!

  Reageren
  1. bymirandaa Bericht auteur

   Ik was er ook een beetje bang voor. Of dat het heel erg zou krimpen nadat het uit ging harden. Beide niet gebeurt gelukkig 🙂

   Reageren
  1. bymirandaa Bericht auteur

   thanks! Ja dat bedacht ik me later ook nog. Dat gips misschien ook een optie is. Ik ben benieuwd hoe dat wordt!

   Reageren
 2. Caroline

  Leuk, in de winkels zie je ze ook heel veel staan. Wat ik me afvroeg is wanneer je weet dat het beton te droog word?

  Reageren
  1. bymirandaa Bericht auteur

   dan slaat het al heel snel wit uit en voelt het een beetje brokkelig ofzo… je ziet het eigenlijk direct, maar het is moeilijk uit te leggen haha!

   Reageren
 3. Pingback: DIY; waxinelichthouders van beton - bymirandaa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge