DIY; een gipsafdruk maken

Sinds Sanne er is, ‘moet’ ik naast een cadeau namens onszelf, ook vaak een cadeautje namens haar bedenken. En dan vind ik het wel zo leuk om zelf iets te maken. Ze is nog te jong om iets te tekenen, dus heeft daar wel wat hulp bij nodig.

Dit is een leuk en makkelijk cadeautje om te maken en het ziet er hartstikke leuk uit. Ook nog eens een mooie herinnering voor later.
Het is een afdruk van Sanne’s hand, maar dan niet standaard in de klei gedrukt, maar juist 3D.

gipsafdruk babyhandje maken

gipsafdruk babyhandje maken

Wat heb je nodig?
Klei
Gips (ik gebruik gips uit zo’n knutselsetje)
deegroller
Een gietvorm (Die maak je zelf, van een kartonnen cadeaudoosje bijv. van de Xenos)
Mesje

gipsafdruk babyhandje maken

Begin met het maken van een gietvorm. Ik heb 2 verschillende vormen uitgeprobeerd, dit is een houten doosje (gekocht bij de xenos), ik heb ook nog een kartonnen cadeaudoosje. Die laatste werkt een stuk beter, maar met deze houten ging het ook wel.

In de bodem snij je een gat waar je straks het gips in kan gieten. Dit hoeft niet netjes, voor de vorm gaat het om de onderkant (eigenlijk de bovenkant van het doosje).

gipsafdruk babyhandje maken

Om gips te kunnen gieten heb je niet alleen een vorm, maar ook nog een mal nodig. Deze maak je van klei. Ik gebruik klei van het merk ‘das’, die vanzelf uithardt.

Rol de klei uit tot het ongeveer een halve cm dik is. Zorg ervoor dat het mooi gelijkmatig is en dat er geen oneffenheden te zien zijn, deze zie je straks anders terug op de uiteindelijke afdruk.

gipsafdruk babyhandje maken

Dan maak je de afdruk in de klei. Druk het goed aan, je hebt een diepe afdruk nodig. Dit wordt de mal voor het gips. Bedenk dat de uiteindelijke afdruk in spiegelbeeld komt.

Je kunt het hier natuurlijk bij laten, dan heb je gewoon een afdruk in de klei. Werk evt. oneffenheden nog weg rondom de afdruk en dan ben je klaar voor het gips.

Je hoeft niet onwijs vlug te werken, de klei blijft wel een tijdje vochtig. Laat de klei niet opdrogen en uitharden, maar gebruik de ‘natte’ klei als mal, het gips laat dan veel makkelijker los straks.

gipsafdruk babyhandje maken

Vervolgens zet je de vorm op de klei, kijk goed door het gat zodat je zeker weet dat de afdruk mooi in het midden van de vorm terecht komt.

Nu maak je het gips klaar. Doe dit snel, want gips droogt heel erg snel. Zorg dus dat je eerst helemaal klaar bent om het gips te gieten en maak het dan pas klaar zoals op de verpakking staat.

het gips giet je voorzichtig in de mal en tik een aantal keer zachtjes tegen de vorm aan om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.

gipsafdruk babyhandje maken

Gips (tenminste het gips wat ik had) droogt heel erg snel, dus na een minuut of 10 kon ik de vorm al rechtop houden en de klei er voorzichtig afhalen. De randjes van de klei heb ik weg gesneden met een mesje, zodat deze ook kan uitharden.

Haal de afdruk uit de vorm en laat verder drogen. Het duurt een aantal dagen (afhankelijk van hoe vochtig het is) voor het volledig opgedroogd is.

gipsafdruk babyhandje maken

Ik maakte ook een paar hondenpootjes, om te laten zien dat je dit nog steeds kan proberen, ook als je geen baby in de buurt hebt 😉

De randjes kun je met een schuurpapiertje voorzichtig opschuren om ze wat gladder te maken en dan is je afdruk klaar.

Hier kun je goed zien dat de ronde vormen wat vervormd zijn. Dit komt doordat ik zo’n houten doosje als vorm gebruikt heb. Deze werd zachter door het vocht, waardoor de vorm een beetje veranderde. Daarnaast kreeg ik het gips veel makkelijker uit de kartonnen vorm dan uit de houten vorm.

gipsafdruk babyhandje maken

Ik heb er eentje ingelijst, door een mooi stukje papier in te lijsten en de afdruk vervolgens op het glas te lijmen.

gipsafdruk babyhandje maken

2016_1_vr02

Zoals je ziet komt de afdruk mooi omhoog en is het echt 3D geworden. Ik ben er in ieder geval heel blij mee omdat het net even iets anders is dan een ‘gewone’ kleiafdruk.

Heb jij wel eens iets gemaakt met een hand-, voet- of pootafdruk?

Bedankt voor het lezen. Tot snel!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram, Twitter of via bloglovin’ natuurlijk!

handtekening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge