Hoe maak je een boxcard?

Hoi. Ken je me nog? Haha. Het is al een tijdje stil op mijn blog maar hier ben ik weer eens! πŸ™‚ Ik ben heel druk met het nadenken over de toekomst van ByMirandaa. Er komen veranderingen aan, ik ben achter de schermen al weer even bezig met ByMirandaa 2.0, maar daarover later meer.
Daarnaast is het leven met een baby ook best heel druk. Ik ben al blij als ik, naast de zorg voor Sanne, me nog bezig kan houden met het huishouden en wat aandacht voor Puck. Langzaam wordt het wel wat beter en vinden we steeds meer een ritme waardoor ik ook weer wat tijd krijg voor mezelf en voor mijn creativiteit en daarom wil ik je vandaag een kaart laten zien.

Ik was sinds lange tijd weer eens op het SA-forum en zag daar een uitdaging; maak een boxcard.
In eerste instantie kon ik daar niet zoveel mee. Ik heb er nog nooit 1 gemaakt en de meeste plaatjes en tutorials die ik er van zie, zijn ook niet echt uitnodigend om mee aan de slag te gaan. Wat mij betreft dan, smaken verschillen natuurlijk!

Uiteindelijk had ik echt een leuk idee en omdat ik niet echt een goede Nederlandse fototutorial kon vinden, besloot ik er direct zelf 1 te maken. Kijk je mee?

boxcard tutorial

De meeste boxkaarten vind ik heel erg druk. Ze zijn aan alle kanten versierd met 101 tierelantijntjes waardoor ik me niet kan voorstellen hoe zo’n kaart eigenlijk ‘werkt’. Dat is de voornaamste reden waarom ik er nog nooit aan begonnen ben.
Dankzij deze uitdaging werd ik uitgedaagd (haha!) om het toch eens te proberen. πŸ™‚

Een box, of doos, met daarin een verrassing. Dat is wat mij betreft een boxcard. Daarom vond ik het belangrijk om de buitenkant vrij kaal te houden. Alsof het echt een doos is. Pas wanneer je ‘m open maakt zie je wat er in zit uit komt.

boxcard tutorial

boxcard tutorial

Hier zie je hoe zo’n kaart ‘werkt’. Dubbel gevouwen heeft ‘ie een standaard formaat (de mijne tenminste, je kan dat natuurlijk helemaal zelf bepalen), maar eenmaal opengeklapt is het dus een soort doosje waar aan de bovenkant van alles uitspringt.

Het lijkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het supersimpel. Kijk maar;

boxcard tutorial

Ik heb de maten zo duidelijk mogelijk in beeld proberen te brengen. Ik vind het belangrijk dat het een normale maat kaart wordt. Daarom heb ik gekozen voor een kaart van 10×14,5 cm. Iets kleiner, omdat er hier en daar wat ballonnen uitsteken.
Wil je de maten aanpassen, houdt dan rekening met een aantal dingen;

de flapjes aan de bovenkant moeten vierkant zijn, in de breedte en hoogte dus even lang, in mijn geval 5 cm.
De breedte van 2 kolommen is de breedte van de uiteindelijke kaart. Hier dus 10 cm.
De hoogte is gelijk aan de hoogte van de kaart. Daar verandert niks aan.

Met dat in gedachten heb ik een stuk craft cardstock van 21×14,5 cm gesneden. De zwarte lijnen zijn vouwlijnen en aan de bovenkant heb ik het karton 3 keer ingeknipt tot 5 cm.
Links maak je een plakrandje van 1 cm breed, die je op maat knipt, zodat hij alleen langs het stuk van 9,5 cm loopt.

boxcard maken

boxcard tutorial

Met een beetje lijm op het plakrandje, plak je het geheel zo in elkaar. De achterkant is de ene zijde waar geen vouwlijn in zit. Daar kun je ook je boodschap voor de ontvanger opschrijven, daarom heb ik daar een stukje wit cardstock geplakt.

boxcard tutorial

boxcard tutorial

boxcard tutorial

Om uiteindelijk iets uit de box te laten komen heb je 2 stripjes nodig, waar je de decoratie aan vast kan maken. Snijd daarvoor 2 stukken cardstock van 1,5×7 cm en maak 2 vouwlijnen zodat je er een Zvorm van kan maken.
Die plak je in de kaart, iets naar beneden, zodat ze straks niet zichtbaar zijn.

En dan kan het leukste deel beginnen; versieren maar! Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Ik besloot om het rustig te houden en de buitenkant voornamelijk kaal te laten. Hierdoor is de binnenkant echt een verrassing vind ik!

boxcard tutorial

boxcard tutorial

Ik heb de ballonnen en ‘touwtjes’ uitgesneden met een snijmal van CreaLies. De ballonnen en het hondje heb ik ingekleurd met copic markers.

boxcard tutorial

En in het kader van: “we maken overal een shakercard van” besloot ik een shakerkaartje van een van de ballonnen te maken πŸ™‚

boxcard tutorial

Had jij wel eens van een boxcard gehoord?
Laat me weten wat je er van vindt.

Tot snel!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram Twitter en bloglovin’.

handtekening

4 gedachten over “Hoe maak je een boxcard?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge