Kooktip; rouxblokjes invriezen

Hoi. Wat leuk dat je er bent!
Ik had voor gisteren een kooktip voor je klaar staan, maar daar is helaas iets mis gegaan met publiceren. Gelukkig lukt het vandaag wel 🙂

Ik vertel je hoe je roux kan maken, wat je er mee kan en hoe je het handig kan bewaren!

recept roux

recept roux

Roux (spreek uit: roe) is een mengsel van boter en bloem waarmee je sauzen en soepen kunt binden. Het is niet veel werk, maar duurt wel even voor je het gemaakt hebt. Vaak heb je daar geen tijd voor wanneer je net aan het koken bent, of geen zin in. Ik heb ontdekt dat je roux makkelijk kunt invriezen en dan de blokjes kunt gebruiken wanneer je maar wil.

Ik gebruik roux voornamelijk om jus mee te binden. Wanneer ik mijn vlees gebakken heb dan houd ik vaak een waterige jus over. Eerder deed ik er dan altijd een beetje van dat poeder bij om er makkelijk jus van te maken, maar sinds een tijdje gebruik ik daar deze roux blokjes voor.

De verhouding is 5 delen boter en 6 delen bloem. Voor deze vorm (12 blokjes) gebruik ik 50 gram boter en 60 gram bloem.

2014_41_di02

Roux maken is niet moeilijk, maar je moet er wel goed bij blijven om het in de gaten te houden.
Begin met het smelten van de boter. Vervolgens doe je de bloem erbij, en ga je goed roeren. Je wil dat de bloem goed gaar wordt, om de ‘bloemsmaak’ kwijt te raken. Op de foto linksonder zie je dat het langzaam witter wordt, dan ben je bijna klaar. Je mengsel is klaar wanneer het er uit ziet zoals op de laatste foto. Je ruikt het ook, want het ruikt dan een beetje alsof je koekjes of taart aan het bakken bent. Zodra je die geur ruikt weet je dat je goed zit.

roux invriezen

roux invriezen

Om de roux in te vriezen gebruik je een ijsblokjesvorm. Het maakt niet zoveel uit welke, ik heb toevallig deze halve bolletjes. Zodra de roux goed ingevroren is haal je de blokjes uit de vorm en doe je ze in een ziplockzakje. Deze zijn van de Ikea, maar die kan je echt overal kopen.
Zo liggen je rouxblokjes altijd klaar voor gebruik in de vriezer en hoef je nooit meer zo’n potje poeder te kopen om je jus mee te binden 🙂

roux invriezen

roux invriezen

Ik gebruik mijn roux dus vaak om jus mee te binden, dat doe ik als volgt: zodra het vlees gebakken is haal ik het uit de pan. Ik voeg wat water toe aan het bakvet en breng dit aan de kook. Vervolgens doe ik er een blokje roux bij (of 2, ligt aan de grootte van je pan) en breng dit weer aan de kook. Goed roeren met een garde, dan zie je de jus vanzelf indikken. Vervolgens kun je de jus op smaak brengen hoe je zelf gewend bent. Ik gebruik altijd een beetje mosterd.

Maak jij wel eens roux?

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

Heb je de nieuwe rubrieken op mijn facebookpagina al gezien? Op maandag vind je daar ‘Monday Funday’, op donderdag ‘ThrowBackThursday’ en op zaterdag ‘Saterday Sharings’. Like mijn pagina en mis geen enkele update meer! Klik hier om naar mijn pagina te gaan.

handtekening

2 gedachten over “Kooktip; rouxblokjes invriezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge