Raamfolie aanbrengen; DIY

Hoi. Wat leuk dat je er bent!
Raamfolie aanbrengen, hoe doe je dat eigenlijk? Toen ik voor het eerst raamfolie ging aanbrengen vond ik het maar ingewikkeld. De gebruiksaanwijzing was erg minimaal en toen het er eenmaal op zat, was het heel erg hobbelig en bobbelig. Ik kon wel janken. Al dat werk voor niks.
Uiteindelijk leerde ik dat er 2 soorten te koop zijn; plakfolie en statisch folie. Plakfolie is goedkoper, dunner en heeft een plaklaagje, waardoor aanbrengen erg moeilijk is. Statisch folie is wat dikker, heeft geen plaklaagje maar ‘plakt’ omdat het statisch is. Het enige nadeel hiervan is wel dat het wat duurder is.
Ik kwam er achter dat wij voor de goedkopere vorm (plakfolie) waren gegaan en dat het echt niet meer mooier zou worden dan wat ik had. In een boze bui trok ik alles weer van het raam, kocht statisch folie en probeerde het opnieuw. De aanhouder wint, want het heeft er jaren lang erg mooi opgezeten. Sindsdien alleen nog maar statisch folie voor mij 🙂

Gisteren heb ik weer eens een raampje ‘beplakt’ en ik maakte foto’s om mijn tips en trics met je te delen!

raamfolie aanbrengen

raamfolie aanbrengen

Vage foto uit 2011:)

In onze woonkamer hebben we aan de voorkant ook raamfolie. Toen we de sleutels kregen was dat het eerste wat ik deed. Helaas hebben we nogal inkijk hier en lopen er veel mensen langs. Noodzakelijk kwaad dus. Ik wilde wel graag iets originelers dan het ‘gewoon’ aanbrengen. Dus ging voor dit design, met 4 banen. Het was even passen en meten, maar het zit er nog steeds zo op!

raamfolie aanbrengen

Dit is het raampje van onze schuur. Hiervoor staat onze loungebank, zoals je hier kunt zien. Hierdoor kijk je steeds recht in de schuur wanneer je daar zit. Ik weet niet hoe jouw schuur er uit ziet, maar bij ons is dat nou niet echt het mooiste uitzicht 😉 Daarom wilde ik er graag plakfolie op. Maar…. Ik wilde wel graag weer iets creatiefs bedenken. Ik had het al een tijdje op de to-do-lijst staan en gisteren was het dan ein-de-lijk zo ver.

raamfolie aanbrengen

raamfolie aanbrengen

raamfolie aanbrengen

Ik kocht een stuk folie dat iets groter is dan het raam. Vervolgens ging ik op zoek naar 4 verschillende cirkels om als mal te gebruiken.
Je hebt een watervaste stift nodig om op het gladde oppervlakte van het folie te kunnen tekenen. Ik gebruik er een oude cd-marker voor, die smeert niet uit en is direct droog.
Trek de vormen om, let er op dat je op de achterkant (de gladde kant) van het folie tekent.

Mocht je het moeilijk vinden om cirkels netjes uit te knippen; Het gaat het beste wanneer je de schaar stil houdt en gewoon ‘rechtdoor’ knipt, terwijl je met de andere hand het papier (folie in dit geval) langzaam draait.
Cirkels zijn wel lastig, elk foutje zie je direct. Je zou ook een andere vorm kunnen nemen, zoals sterretjes, vlinders etc.

raamfolie aanbrengen

Wanneer alle cirkels klaar liggen kun je beginnen aan het raam. Maak het glas schoon en vetvrij (ik doe dat met ammonia). Vervolgens maak je het raam nat met een plantenspuit. Af en toe kun je dit herhalen wanneer het glas droog begint te worden.
Het water zorgt ervoor dat je het glasfolie nog een beetje kan verschuiven en het maakt het aanbrengen daardoor een stuk eenvoudiger.

raamfolie aanbrengen

raamfolie aanbrengen

Haal de achterkant van het glasfolie, dit is een priegelwerkje 😉
Vervolgens plak je de cirkel op z’n plek, een beetje schuiven kan dus nog makkelijk. Daarna haal je met een bankpasje o.i.d. het water en de luchtbellen onder het folie weg. Dit doe je door langzaam van binnen naar buiten te strijken tot je de water- en luchtbelletjes aan de rand ziet verschijnen. Nu kun je het folie ook niet meer verplaatsen. Neem je tijd hiervoor, dit is een precies werkje.

raamfolie aanbrengen

De cirkels kun je het best verdelen door eerst de grootste maat te plakken en zo verder tot je de kleinste maat als laatst doet. Het is bij een design als deze mooi om halve cirkels aan de randen te plakken, dan lijkt het of het design buiten het raam nog doorloopt.

raamfolie aanbrengen

Wanneer alle cirkels er op zitten, neem je een zachte, droge doek en wrijf je alle cirkels nog eens goed na. Ook even over de randjes, zodat je er zeker van bent dat alle water zoveel mogelijk weg is. Je kan de stap met het bankpasje herhalen wanneer de cirkels nog verschuiven, dan zit er namelijk vaak nog wat water onder.

raamfolie aanbrengen

Met een liniaal en een scherp mesje kun je de cirkels aan de zijkanten bijsnijden. Zorg ervoor dat het folie niet over de kitlaag of aan het kozijn komt. Dan kan er lucht achter komen en laten ze los. Snijd de cirkels daarom los aan de binnenkant van de kitlaag, op het raam. Zo zitten de cirkels helemaal plat op het raam en kan er geen lucht meer achter.

raamfolie aanbrengen

En dan zit het er al op. Een stuk leuker en origineler dan de standaard designs. Ik ben er in ieder geval erg blij mee!
Dit alles heeft me ongeveer 3 uurtjes gekost 🙂

Heb jij wel eens met raamfolie gewerkt?

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram Twitter en Facebook of via bloglovin’ natuurlijk!

handtekening

11 gedachten over “Raamfolie aanbrengen; DIY

  1. bymirandaa Bericht auteur

   Bedankt voor je reactie Piet! Ik heb het linkje even uit je bericht gehaald, die staat in het daarvoor bestemde vakje 🙂

   Reageren
 1. Pieter van Halsteren

  Creatief gedaan moet ik zeggen! Ik zou er zelf niet op gekomen zijn om die statische raamfolie op soortgelijke manier aan te brengen. Daar komt nog bij kijken dat ik het geduld er ook helemaal niet voor heb. Knap werk!!

  Reageren
 2. Erica Everaers

  Domme vraag waarschijnlijk…ik heb gisteren ijverig zitten knippen en heb nu een heeeeeeeleboel cirkels, maar allemaal met zwarte stift erop…hoe heb jij de lijntjes van de cirkels afgehaald? Ik vind je idee superleuk trouwens!

  Groetjes, Erica

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge