Combinatierecept; (baby)risotto

Zoals ik al eens vertelde maak ik de hapjes voor Sanne zelf. De eerste weken was dat makkelijk. Gewoon een beetje groente stomen, staafmixer erdoor en dat was het. Af en toe een combinatie van 2 soorten groente bedenken, maar dat was het wel zo’n beetje. Nu ze wat ouder is, mag ze langzaam kennismaken met ‘echt’ avondeten. Dat betekent dat ik ook vlees en vis en aardappelen/pasta/rijst kan gaan toevoegen. Maar bedenk dan nog maar eens leuke combinaties.

Ik vind het soms al zo moeilijk om voor ons zelf te bedenken wat we nou weer moeten gaan eten, laat staan om dat dan ook nog eens apart voor Sanne te bedenken.

Omdat ik uiteindelijk natuurlijk wil dat Sanne gewoon met de pot mee gaat eten, besloot ik om onze eigen recepten babyproof te gaan maken. Nu betekent dat nog wel dat ik 2 pannen tegelijk op het vuur heb, maar er zitten in ieder geval dezelfde ingrediënten in. Zo is de stap straks niet zo groot wanneer ze daadwerkelijk uit onze pan mee kan gaan eten.

Het leek me leuk om af en toe ‘combinatierecepten’ te delen, recepten waar makkelijk een babyhapje van te maken is. Zo eet je baby gezellig met je mee. Vandaag trap ik af met risotto. Met wijn, kaas en spek voor ons en een babyproof variant voor Sanne.

2016_4_wo01

Sanne is nu 6 maand en eet sinds kort ’s avonds ‘met de pot mee’. Ze krijgt een beetje vlees en wat aardappels/rijst/pasta door haar groentehapje en lijkt alles even lekker te vinden. Ik vind het zo gezellig dat ze nu bij ons aan tafel zit en lekker mee eet! Veel leuker dan die prakjes die ze in de wipstoel kreeg. Het lijkt net echt zo 😉

Risotto is iets wat wij graag eten. Je kunt er makkelijk mee variëren, waardoor het elke keer weer anders smaakt. Dit keer met doperwten, pancetta, platte peterselie en walnoten.

2016_4_wo03

Wanneer je een recept babyproof wil maken, zoek je in jouw maaltijd gewoon naar de 3 verschillende groepen ingrediënten: groente, aardappel/rijst/pasta en vlees/vis.

Bijvoorbeeld:
Groente: doperwten en peterselie kunnen beide in het babyhapje.
Aardappel/rijst/pasta: risottorijst, ook geschikt.
Vlees/vis: pancetta, niet voor een babyhapje, hier komt gekookte kip voor in de plaats.
Probeer ook altijd wat vetten toe te voegen aan het hapje, dus ik maak de risotto van Sanne af met een klontje boter i.p.v. de parmezaanse kaas die ik voor ons gebruik.

Dit kun je bij elk recept toepassen. Wanneer je zorgt voor een kleine basisvoorraad (bijv. bouillon en gekookte kip) in de diepvries kost het bijna geen extra tijd, alleen een extra pannetje 😉

2016_4_wo02

Ingrediënten
200 gram risottorijst
150 ml wijn
1 liter bouillon
1 witte ui
1 teen knoflook
50 gram pancetta
200 gram doperwten
2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
50 gram geraspte parmezaanse kaas
1 handje grof gehakte walnoten

2 eetlepels gekookte kip
300 ml babybouillon (recept)
100 gram risottorijst
100 gram doperwten
klein beetje fijngesneden platte peterselie
klontje boter

 • Bak de pancetta in een pan zonder boter knapperig. Laat uitlekken op keukenrol. Breek in stukjes. (gooi het vet in de pan niet weg, gewoon even laten staan!)
 • Snijd de ui, knoflook en peterselie. Hak de walnoten. Rasp de parmezaanse kaas.
 • Kook 2 kipfilets 10 minuten in babybouillon (de rest gaat in de diepvries) of haal gekookte kip uit de diepvries.
 • Wanneer je doperwten uit de diepvries gebruikt, zoals ik, dan kun je deze het best in een bakje gekookt water op het aanrecht zetten. Wanneer je doperwten uit een pot hebt is dit niet nodig. Voor de doperwten voor de babyrisotto is dit sowieso niet nodig. Die kook je straks gewoon.
 • Haal de kipfilet uit de bouillon en trek met 2 vorken uit elkaar in kleine stukjes. Houd 2 eetlepels apart, de rest kan je invriezen.
 • Zorg dat alles klaar staat, alle ingredienten afgewogen, alles gesneden en alle benodigdheden binnen handbereik. Dat is wel zo makkelijk wanneer je 2 gerechten tegelijk maakt.
 • Bak de ui en knoflook in het vet van de pancetta. Voeg de risottorijst toe en bak dit even mee.
 • Blus af met de wijn, zet het vuur laag en laat het pruttelen. Blijf goed roeren.
 • Breng 300 ml babyboullion aan de kook. Kook hierin de risottorijst en doperwten 12-15 min.
 • Wanneer het meeste vocht is opgenomen door de rijst voeg je een lepel boullion toe. Dit laat je weer pruttelen en roer je regelmatig door. Elke keer wanneer het vocht opgenomen is voeg je een nieuwe lepel toe.
 • Roer af en toe de babyrisotto goed door, zorg dat het zachtjes pruttelt. Het hoeft niet te hard te koken.
 • In beide pannen kun je af en toe een rijstkorreltje proeven om te controleren wanneer het klaar is. Wanneer de rijstkorreltjes geen harde kern meer hebben zijn ze klaar. In je eigen pan risotto duurt dit ongeveer 20/30 min.
 • Voeg de laatste 5 minuten de gekookte kip toe en laat nog even mee pruttelen.
 • Wanneer er nog heel veel vocht over is giet je de babyrisotto af. Vang de bouillon op. Waarschijnlijk is al het vocht opgenomen en is dit niet nodig.
 • Voeg een beetje fijngehakte peterselie toe.
 • Doe een klontje boter in een kom, doe hier de babyrisotto bij en pureer het geheel met een staafmixer. Maak het zo fijn of zo grof als je zelf wil. Wanneer het te dik is kan je het evt. verdunnen met een beetje bouillon. Laat afkoelen.
 • Giet de doperwten af en doe ze bij de risotto. Laat nog even mee pruttelen.
 • Voeg de helft van de parmezaanse kaas toe, goed roeren en evt. nog wat meer kaas erbij. De rest van de kaas kun je gebruiken als garnering.
 • Roer de pancetta, walnoten en peterselie door de risotto.

2016_4_wo04

Geen baby? 🙂 Laat de schuingedrukte punten weg en maak alleen de ‘volwassen’ risotto.

Ik heb er bewust voor gekozen om de instructies voor beide risotto’s door elkaar te zetten, omdat je zo precies kan zien wat je in welke volgorde moet doen. De babyrisotto was bij ons goed voor 6 porties. Ik heb de overige 5 in een cupcakevorm in de diepvries gedaan, zo staan er 5 maaltijden klaar voor wanneer we iets eten dat niet babyproof te maken is.

Babymaaltijden, hoe doe jij dat?
Tot vrijdag!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram Twitter en Facebook of via bloglovin’ natuurlijk!

handtekening

Een gedachte over “Combinatierecept; (baby)risotto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge