Recept; focaccia met knoflookzout

Hoi. Wat leuk dat je er bent!
Nou dit is me het weekje wel zeg, qua recepten. Al 3 dagen food achter elkaar, ben je het al zat? Ik namelijk nog láng niet haha!
Ik vertelde je dus afgelopen dinsdag al over falksalt, die mooie zoutflakes waar ik zo blij van werd. Ik kon niet wachten om er mee aan de slag te gaan. Ik deelde mijn recept van chocola met zoutflakes al en nu is het knoflookzout aan de beurt. Kijk je mee?

recept falksalt

recept falksalt

Ik bestelde dus 2 soorten falksalt. ‘naturel’ en ‘knoflook’. Voor 125 gram zout betaal je €4,95.

“Falksalt Crystal Flakes zijn zoutflakes gemaakt uit puur mediterraans zeewater. Het delicate oogstproces zorgt ervoor dat de flakes er mooi uit zien en dat ze zacht genoeg zijn om als extra finish over een gerecht te strooien.
Er zijn veel voordelen bij het gebruik van Falksalt Crystal Flakes. De krokante structuur geeft een extra dimensie aan ieder gerecht en door de geconcentreerde smaak is minder zout benodigd. Het zout wordt niet verborgen in het gerecht, maar wordt een actief ingrediënt dat onderdeel is van het geheel.”
Bron: Foodelicious

Dat knoflookzout schreeuwt natuurlijk om lekkere aardappeltjes. In de oven, met een beetje rozemarijn. Of niet. Net wat je wil. Hij smeekt me om een lekker stukje vlees, maar ik besloot er eerst eens een basisrecept voor focaccia op los te laten, lekker met een beetje verse rozemarijn.

recept focaccia

Het basisrecept voor focaccia is supersimpel. Het kost wel even wat tijd, maar is niet moeilijk. Je kunt er overigens allerlei dingen aan toevoegen. Denk aan pesto, tomaatjes, olijven etc.

Je begint met het mengen van de ingrediënten om een deeg te maken: 350 ml lauwwarm water waar je een zakje gist in op lost, 500 gram bloem en 5 eetlepels olijfolie.
Even goed kneden en dan wat zout toevoegen. Je kunt gist en zout niet tegelijk toevoegen omdat het zout de gist kapot maakt. Dus eerst even goed kneden met alleen de gist en daarna pas het zout erbij.

Dit kneed je in ongeveer 10 minuten tot een mooi deeg. Ik gebruik mijn keukenmachine en was in ongeveer 6 minuten klaar.
Oh enne, dit is trouwens wel een ringen-af-klusje, als je begrijpt wat ik bedoel 😉

recept focaccia

recept focaccia

Dan vet je een beslagkom in met een beetje olijfolie en leg je daar de deegbal in, die je ook nog even insmeert met wat olijfolie. Afdekken met een schone theedoek en ongeveer een uur laten rijzen. De deegbal is dan 2 keer zo groot geworden.

recept focaccia

Vervolgens haal je de deegbal er uit en kneed je hem nog een keer goed door. Dan weer afdekken en voor de tweede keer laten rijzen. Dit keer nog 45 minuten.

recept focaccia

Als het deeg helemaal klaar is spreid je het uit over een bakplaat (of rooster met bakpapier) die je weer ingesmeerd hebt met (verrassing!) olijfolie. Met je knokkels maak je er deukjes in. Strooi er een beetje fijn gehakte verse rozemarijn op (gedroogde rozemarijn kan trouwens ook prima) en wat van dat lekkere zout. Daarna nog een klein beetje olijfolie erover en dan is je brood klaar voor de oven.

Je bakt hem goudbruin in een voorverwarmde oven op 230 graden in ongeveer 20 minuten.

recept focaccia

En klaar is je verse, heerlijke focaccia. Lekker met bijvoorbeeld een beetje knoflooksaus of kruidenboter.

recept focaccia

Voor de lunch beleg je een broodje met zelfgemaakte pesto, salami, mozzarella, tomaat en een beetje Parmezaanse kaas. Of euhm.. elke andere combinatie die je maar kan bedenken 😉

Heb je trouwens al gezien dat ik de recepten-pagina heb aangepast? Daar vind je naast dit recept voor de focaccia alle recepten die eerder zijn verschenen op Bymirandaa.

Wat zou jij maken met knoflookzout?

Volg je mij al via Bloglovin’? –> KLIK Daar zou je mij heel erg blij mee maken :)

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

handtekening

4 gedachten over “Recept; focaccia met knoflookzout

  1. Annemiek

    Ziet er echt fantastisch uit 🙂
    Het lijkt me heerlijk,dus dat ga ik snel eens proeven 😉

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge