Recept fudge brownie; perfectie!:)

Hoi. Wat leuk dat je er bent! Vandaag heb ik een recept wat ik met gepaste trots aan je presenteer. Het gebeurt niet vaak dat ik op zoek ga naar perfectie en een recept daarom meerdere keren achter elkaar maak tot ik het heb, maar dit keer deed ik dat wel. Gelukkig maar. Daarnaast ben ik ook nog eens erg trots op de foto’s. Die wat mij betreft ook nog eens goed gelukt zijn.

Voor een goede brownie heb je 2 kampen: de ene helft van de brownielovers gaat voor cake-achtige luchtige brownies en de andere helft gaat voor zware dikke fudge brownies.

Ik hoor bij de laatste groep en deel vandaag een recept voor de perfecte fudge brownie. Maar wees gewaarschuwd, het kost je alleen al calorieën door naar de foto’s te kijken, bakken en proeven is geheel op eigen risico;)

recept fudge brownie

Martijn en ik gaan af en toe een kop koffie drinken bij een DE café en eten daar dan een puntje brownietaart bij. Wat mij betreft de lekkerste brownie die ik ooit at, dus die wilde ik graag namaken. Ik begon een zoektocht naar het beste recept om deze taart te evenaren, zodat ik het zelf thuis ook kon eten.

recept fudge brownie

Dit is ‘m. brownietaart van de DE.

Een brownie bestaat uit een aantal basisingrediënten waar elk recept behoorlijk op varieert. De hoeveelheid bloem, welke vorm van suiker (honing, gewone suiker, basterdsuiker), en welke chocola. Allemaal factoren die behoorlijk variëren per recept. Ik kwam erachter dat deze brownietaart van de DE gemaakt wordt met melkchocolade. Dat is vrij ongewoon want meestal wordt er pure chocola gebruikt in bakrecepten. Ik heb mijn recept dus ook geprobeerd met melkchocola, dan lijkt hij inderdaad precies op de brownietaart van de DE. Missie geslaagd dus…. Behalve dan dat ik mijn eigen brownie vele malen lekkerder vind dan die van de DE 🙂 Alle moeite om deze taart zo goed mogelijk na te maken voor niks dus, want mijn recept is veel beter haha! Ik ben de ‘perfecte brownie’ van de DE in elk geval al lang vergeten!

Maar genoeg gekletst, tijd voor het recept!

recept fudge brownietaart

Hier zie je de hoeveelheid ingrediënten die ik gebruik voor mijn brownies. Ik heb recepten bekeken van o.a. Misslipgloss, Foodgloss, Rutger bakt en de allerhande. Uiteindelijk vind ik dit de beste combinatie, maar ik denk dat het heel persoonlijk is. Dus probeer vooral meerdere recepten uit om je eigen favoriet te vinden:)

Het recept bestaat eigenlijk uit 3 stappen:

recept fudge brownie

1. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Wanneer de boter volledig gesmolten is zet je het vuur uit en voeg je de chocolade toe. Dit zal smelten door de warmte van de boter. Goed roeren tot het een egale massa is geworden. Dit laat je vervolgens een klein beetje afkoelen.

(N.B. veel recepten zeggen dat je dit absoluut niet direct op het vuur moet doen, maar juist au bain marie, maar ik vind dat niet nodig. Wat mij betreft werkt het zo ook prima. Je moet er alleen goed bij blijven en goed roeren om te zorgen dat het niet te hard gaat.)

recept fudge brownie

2. Als de chocola staat af te koelen klop je de eieren tot een schuimig mengsel samen met de suiker en vanillesuiker. Ongeveer 3 minuten kloppen, je ziet de kleur lichter worden en allemaal kleine belletjes ontstaan.

recept fudge brownie

3. De bloem en bakpoeder zeef je even voordat je het toevoegt aan het ei-suikermengsel. Ook de chocola mag je er nu bij doen. Met een spatel meng je alles voorzichtig door elkaar. Niet teveel roeren en liever niet meer de mixer gebruiken.

recept fudge brownie

Dat waren de stappen. Je browniebeslag is nu klaar. Best makkelijk toch? Vet een ovenschaal (of browniebakvorm) in met boter en voor de zekerheid doe je er ook nog een stuk bakpapier in. Verwarm de oven voor op 170 graden.

recept fudge brownie

recept fudge brownie

Nu komt het moeilijkste deel. Bepalen hoe lang de brownie in de oven moet. Ik kan je wel een richtlijn geven, maar je moet het echt proberen om het zeker te weten. De baktijd is erg afhankelijk van je oven, je beslag en de vorm die je gebruikt. Wanneer je de brownie uit de oven haalt kun je met een houten prikker de gaarheid controleren. Het is niet zoals bij een cake: dan moet de prikker er schoon uitkomen. Met een fudgebrownie is het beslag natuurlijk veel natter en dat is ook niet erg. Er moet alleen geen vloeibaar beslag uitkomen.

Ik gebruik als richtlijn voor deze hoeveelheid: 45-50 minuten. De eerste foto was mijn prikker na 45 minuten. Te nat dus nog. De tweede foto was mijn prikker na 52 minuten. Die heb ik goedgekeurd. Het duurt voor mij dus ongeveer 50-55 minuten.

recept fudge brownie

Zo ziet het er uit direct nadat hij uit de oven komt. Mooi gerezen en helemaal vlak. Laat de brownie helemaal afkoelen in de schaal. Niet schrikken: hij gaat behoorlijk inzakken. Dat hoort zo, daardoor wordt hij lekker kleverig en zwaar.

Je kunt de brownie vervolgens het beste een nacht in de koelkast laten afkoelen voordat je hem in stukken snijdt. Het is de volgende dag echt veel lekkerder. Heel moeilijk, I know, maar je lange wachten zal zeker beloond worden!

recept fudge brownie

recept fudge brownie

recept fudge brownie

recept fudge brownie

Sorry, ik kon niet kiezen welke foto ik het mooist vond, dus ik heb ze allemaal maar toegevoegd. Die brownies zijn ook zo lekker fotogeniek 😉

Ik weet dat dit een behoorlijk ongezond recept is, maar ik vind dat je daar af en toe best een uitzondering voor mag maken. Zolang je het beperkt en niet dagelijks brownies gaat bakken, kan het wat mij betreft geen kwaad.

Ik merk online dat de recepten voor ‘gezonde brownies en andere gebakjes’ je om de oren vliegen. Wat mij betreft een bijzondere trend. Ik vind eigenlijk dat wanneer ik dan eens wat lekkers eet, dit best ‘gewoon’ eens lekker ongezond mag zijn. Dat vind ik toch het lekkerst. Mij zul je dus niet gauw een gezonde brownie zien maken;) Al vind ik het wel heel knap en creatief, volgens mij is het best moeilijk om zo’n gezond recept te bedenken. Mocht je geïnteresseerd zijn kun je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen bij Kelly: zij maakte brownies met courgette.

Wat vindt jij? Gezonde brownies of af en toe eens lekker zondigen? En wat vind je van mijn recept? Maak je zelf ook wel eens brownies?

Volg je mij al via Bloglovin’? –> KLIK Daar zou je mij heel erg blij mee maken :)

Bedankt voor het lezen. Tot morgen!

handtekening

18 gedachten over “Recept fudge brownie; perfectie!:)

 1. Oum Feerozah

  Kwijl! zonder overdrijven ziet dit er heerlijk uit. als ik weer eens brownie ga maken gebruik ik jou recept en niet meer van die van dkr oethker haha.

  Reageren
  1. bymirandaa Bericht auteur

   zeker doen. veeeeeel lekkerder dan die van dokter oetker! Benieuwd wat je er van vindt!

   Reageren
  1. bymirandaa Bericht auteur

   eeeuhm… ik hoopte eigenlijk dat jij ze nu eens voor mij zou maken;) haha!

   Reageren
 2. Stacey

  Wow deze ziet er echt heerlijk uit! Ik ben voor mijn verjaardag op zoek naar wat leuke recepten en deze staat zeker op mijn lijstje.

  Reageren
 3. Pingback: Dit heb je gemist toen je op vakantie was #1 | bymirandaa

 4. Pingback: Een award ontvangen! - bymirandaa

 5. Robin

  Net dit recept geprobeerd te maken.

  Na 40 min in de oven hebben gezeten, dreef de brownie in het vet (van de roomboter). Was totaal niet gerezen en viel helemaal uit elkaar. Zo benieuwd als ik was probeerde ik een stukje, helemaal gekarameliseerd waardoor het vast bleef plakken aan mijn tanden.

  Reageren
 6. Tom

  Heerlijk recept. Dit ga ik nog vaak maken. En je hebt gelijk; ik kon het niet laten direct te proeven maar na een dag in de koelkast nog veel lekkerder. Bedankt!

  Reageren
 7. Mimie

  Ik maakte altijd de brownies van dr oetker, maar laatst heb ik deze geprobeerd, echt heerlijk!
  Mijn vriend vond hem ook heel lekker!

  Ik maak in het vervolg alleen nog maar deze 🙂
  Hij blijft ook heerlijk smeuig!

  Dankjewel voor dit recept!

  Reageren
  1. Mimie

   P.s. Ik miste in je recept de temperatuur van de oven.. Of ik heb eroverheen gelezen?
   Ik heb de temperatuur van dr oetker genomen (160graden hetelucht oven), en ik denk 50-55minuten. Hij kwam er perfect uit dus goed gegokt 🙂

   Reageren
 8. Hanneke

  Sinds ik mijn favoriete recept voor double fudge brownie kwijt ben, maak ik deze. Ze worden alom geprezen :-), lekkerder dan van de professionele bakker!!

  Reageren
 9. robert

  keihard mislukt,
  zag het gebeuren dus heb de oven nog naar 150 gedraaid en na 40 minuten eruit gehaald. Toch is het keihard geworden. tis gewoon koek. Echt jammer, Had er niet nog melk in gemoeten?

  Reageren
  1. bymirandaa Bericht auteur

   Hi Robert,
   Ik heb ze al erg vaak gemaakt en nog nooit melk toe willen voegen of keiharde brownies gekregen. Geen idee hoe dat zo gekomen is….

   Reageren
 10. Eef

  De bovenkant is vrij zanderig bij mij en hij valt erg uitelkaar omdat ie toch nog te luchtig is. Verder smaakt hij wel prima!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge