recept; kikkererwten

Vandaag een ode aan de kikkererwt. Ik heb pas sinds kort kennis gemaakt met deze grappige gele erwten en ben verliefd. Vandaag vertel ik je wat ik met kikkererwten maak en waarom ze zo goed voor je zijn.

kikkererwten

In de supermarkt koop je de kikkererwten droog of in blik/pot. Wanneer je ze droog koopt moet je rekening houden met heel veel voorbereiding, want dan moeten ze namelijk wellen in water en daarna nog gekookt worden. Ik ga daarom altijd voor de luie/makkelijke variant; in blik. Deze zijn klaar voor gebruik.

Waarom zijn de kikkererwten zo gezond?
Op deze website lees ik het volgende:
“De gele knikkertjes zitten vol koolhydraten en vezels. Bovendien zitten er veel eiwitten, ijzer en B-vitamines in. Dankzij deze samenstelling zijn ze een volwaardige vleesvervanger. Maar je kunt ze ook als groente of als bron van koolhydraten op het menu zetten.”

Hier lees ik nog dat kikkererwten je bloedsuiker stabiel houden, goed zijn voor je spijsvertering en helpen bij overgangsklachten. Daarnaast zijn ze goed voor een ieder die op dieet is, omdat ze weinig calorieën bevatten maar wel snel een vol gevoel geven waardoor je minder wil eten.

Nadat ik dit alles had gelezen was ik er bijna een beetje bang voor geworden;) Iets wat zo gezond is kan bijna niet lekker zijn zou je denken. Nieuwsgierig als ik ben wilde ik dit graag eens uit proberen. Ik besloot de kikkererwten te roosteren voor een lekkere snack en om hummus te maken. Dit vond ik beide zo lekker dat ik nu graag mijn recepten met je deel.

Geroosterde kikkererwten

geroosterde kikkererwten

geroosterde kikkererwten

Allereerst giet je de kikkererwten af, daarna nog even afspoelen en goed droog deppen in een schone theedoek. Dan leg je ze op een bakplaat met bakpapier en kunnen ze de oven in: 200 graden, 20 minuten.

Na 20 minuten haal je ze uit de oven en schept ze voorzichtig in een bakje (pas op, ze zijn heet). In een apart bakje meng je een beetje olijfolie met knoflookpoeder, paprikapoeder en peper en zout. (je kunt ook andere kruiden gebruiken, net wat je lekker vindt). Dit mengsel giet je vervolgens over de kikkererwten en hussel je goed door elkaar, zodat alle kikkererwten bedekt zijn met olie en kruiden.

De kikkererwten leg je vervolgens terug op de bakplaat en rooster je nog 20 minuten op 180 graden.

geroosterde kikkererwten

Zo zien ze er uit wanneer ze volledig afgekoeld zijn. Ik vind de smaak heel erg lekker, het lijkt een beetje op borrelnootjes (zonder de nootjes natuurlijk) Het klopt trouwens precies, de geroosterde kikkererwten geven snel een vol gevoel. Dit is mijn nieuwe favoriete snack 🙂

Hummus

recept hummus

recept hummus

Hummus kun je op heel veel verschillende manieren maken. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk de basis aan te houden, aangevuld met wat kruiden. Ik werd trouwens geïnspireerd om eens hummus te maken door dit artikel van Shifra. Mocht je geïnteresseerd zijn in haar recept met zongedroogde tomaten dan moet je die zeker eens bekijken!

Ik maakte hummus met de volgende ingrediënten:
1 blikje kikkererwten (200 gram) uitgelekt, afgespoeld en droog gedept
1 teen knoflook
2 eetlepels Tahin
1 eetlepel griekse yoghurt
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel gehakte peterselie
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel cayennepeper
peper en zout

Tahin is een pasta van sesamzaadjes en is gewoon bij de Albert Heijn te koop.
Doe al deze ingrediënten in de keukenmachine en maak er een gladde massa van. That’s it!

recept hummus

Ik vind de hummus echt heel erg lekker. Heerlijk met wat rauwkost, zoals een wortel of paprika, maar ook erg lekker op een sesamcracker.

Ik ben om, kikkererwten zijn the bomb:) Mijn volgende projecten zijn deze falafel van Pauline en deze salade met kikkererwten van Ellen.

Eet jij wel eens kikkererwten?

Bedankt voor het lezen. Tot snel!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram, Twitter of via bloglovin’ natuurlijk!

handtekening

Een gedachte over “recept; kikkererwten

  1. Bianca

    Hoi Miranda,

    Ik hou ook van hummus maar heb het nog nooit zelf gemaakt…toch maar eens doen.
    Zou je deze hummus ook kunnen gebruiken voor een gevulde koude wrap? Heb jij nog ideeën voor ingrediënten wat goed met deze hummus te combineren is qua smaak?

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge