Recept; nationale pannenkoekdag 2015

Hoi. Wat leuk dat je er bent!
Hoera! Het is feest vandaag 🙂 Het is nationale pannenkoekdag…. En dat kan ik natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan!

Nationale pannenkoekdag? Ja! Want…

“Iedereen heeft het altijd maar druk, druk, druk. Hierdoor krijgen onze opa’s en oma’s niet altijd de aandacht die ze verdienen. Op Nationale Pannenkoekdag brengen we hier verandering in. Want onder het motto ‘Bak mee voor ouderen!’ zet heel Nederland ouderen in het zonnetje met zelfgebakken pannenkoeken!”
Bron

Zoals ik al wel eens verteld heb, ben ik niet de pannenkoekenbakker bij ons thuis, Martijn kan dat veel beter dan ik! Ik kook graag en doe dat ook vaak, maar pannenkoeken bakken…. Nee. Dat is niet mijn ding. Martijn doet dat altijd en hij vond het goed dat ik er dit keer foto’s van maakte. Sterker nog, hij wilde zelfs zijn geheime tips voor de perfecte pannenkoek met je delen! 😉

pannenkoeken bakken recept

pannenkoeken bakken recept

Wij kopen nooit pannenkoekenmix, want met deze 3 ingrediënten maak je ze al zelf. Ik vraag me dan ernstig af wat je eigenlijk koopt wanneer je zo’n pak mix koopt, aangezien daar ook vaak nog melk en eieren bij in moet.
Je kunt er trouwens ook nog een zakje vanillesuiker aan toevoegen, dat deden wij wel, maar die is helaas niet op de foto gekomen 🙂

pannenkoeken bakken recept

Maak een mooi, glad beslag van:
3 eieren
750 ml melk
375 gram bloem
1 zakje vanillesuiker

Goed mixen, zodat er zo min mogelijk klontjes in zitten.

recept pannenkoeken

Dit is Martijn z’n grootste geheim: 2 pannen gebruiken voor elke pannenkoek. Ik begreep er eerst niks van, maar daardoor schijnen ze mooi bruin te worden aan beide kanten, kun je tussendoor nog makkelijk een keer boter toevoegen voor de andere kant én ben je sneller klaar.
Ik laat je zien hoe het werkt:

recept pannenkoeken

Wanneer de boter mooi bruin is in de eerste pan, doe je er een lepel beslag in. Niet teveel, dan blijven ze mooi dun. Draai de pan voorzichtig rond, zodat het beslag goed verdeeld. Daarna doe je direct een klontje boter in de tweede pan.

recept pannenkoeken

Wanneer de pannenkoek mooi bruin is geworden aan 1 kant, in pan 1… draai je hem om door hem op de kop in de tweede pan te leggen, waar de boter ondertussen ook bruin is.

recept pannenkoeken bakken

Terwijl de andere kant van pannenkoek 1 mooi bruin wordt in pan 2, herhaal je het hele proces door in pan 1 opnieuw te beginnen.
Vanaf dan heb je 2 pannenkoeken tegelijk in de pannen. Zodra pannenkoek 1 er uit kan, draai je pannenkoek 2 om naar pan 2.

De nieuwe pannenkoek komt dus altijd in pan 1 en de tweede kant van die pannenkoek bak je bruin in pan 2.

Applaus als je het nu nog begrijpt 🙂

recept pannenkoeken bakken

En zo ga je door tot alle beslag op is en je een mooie stapel pannenkoeken over hebt! That’s it!

Ik heb Martijn tijdens het bakken even uitgehoord voor zijn beste tips en die deel ik graag even met je:

– gebruik dus 2 pannen.

– Bij veel mensen mislukt de eerste pannenkoek omdat ze te weinig geduld hebben. Laat de pan eerst goed heet worden, dan pas de boter er in. Weer wachten tot de boter mooi bruin is. En dán pas het beslag er in. Zo wordt ook de eerste pannenkoek mooi bruin. (Ah! Weten we direct waarom mijn eerste pannenkoek altijd mislukt. Ik heb géén geduld voor dit soort dingen, haha!)

– Om de pannenkoeken die al gebakken zijn warm te houden kun je een pan met kokend water op het vuur zetten en daarboven op een bord met de pannenkoeken. Zo blijven ze heerlijk warm.

– Gebruik klontjes boter. Met boter uit een fles krijg je niet hetzelfde resultaat.

– Heb geduld. Niet te snel het beslag in de pan, niet te snel draaien. Bij het pannenkoeken bakken heb je veel geduld nodig.

recept pannenkoek met spek

Martijn maakt trouwens ook altijd 2 pannenkoeken met spek. De laatste 2 die hij bakt. Snijd daarvoor de spek in kleine stukjes en bak ze eerst uit. Daarvoor heb je trouwens geen boter nodig!

recept pannenkoeken bakken met spek

Vervolgens haal je de spek uit de pan. Giet je het beslag er in en daar leg je de uitgebakken stukken spek gauw bovenop.

recept pannenkoeken bakken met spek

Vervolgens 1 keer omdraaien naar de andere pan en dan is je pannenkoek met spek ook klaar.

recept pannenkoeken bakken met spek

Eet smakelijk!

Oh ja, bijna vergeten. Ik heb nog 2 ‘receptjes’ met appel, die ik graag maak voor erbij. Dit lijkt me een goed moment om die ook even te delen 😉 Mocht je toe zijn aan nieuwe toppings voor je pannenkoeken….

recept pannenkoeken bakken

recept pannenkoeken bakken

recept pannenkoeken bakken

1 appel in stukjes, met 2 dessertlepels bruine suiker en een theelepel kaneel.

recept pannenkoeken bakken

recept pannenkoeken bakken

recept pannenkoeken bakken

Oh dit is zo lekker! Ooit, vroegah van mijn lieve moeder geleerd en ik maak het nog steeds regelmatig. 1 appel in stukjes en 2 eetlepels aardbeienjam opwarmen in een steelpannetje. Heerlijk!

Zoals je ziet, geen gezonde recepten. Want pannenkoeken zijn in mijn ogen niet gezond. Ik vind dit af en toe heerlijk en zal ze altijd zo blijven maken. Mocht je interesse hebben in gezondere pannenkoeken, kun je kiezen voor iets anders dan bloem. Bijvoorbeeld banaan of boekweitmeel. Maar… dan moet je er ook geen appel met jam, bruine suiker of spek op doen natuurlijk 😉

Wat eet jij het liefst op je pannenkoek?

Bedankt voor het lezen. Tot zondag!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram Twitter en Facebook of via bloglovin’ natuurlijk!

handtekening

3 gedachten over “Recept; nationale pannenkoekdag 2015

  1. Pingback: De maand(en) in foto's:) - bymirandaa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge