Regenboog laagjes taart

Vorige week was Sanne jarig. Half jarig wel te verstaan. Ze is alweer een half jaar oud en dat wilde ik vieren. Of nou ja… Misschien zocht ik gewoon een excuus om weer eens een taart te bakken, dat was alweer lang geleden zeg.

Ik maakte foto’s van het hele proces, zodat ik je vandaag kan laten zien hoe je het doet. Wees niet bang, het lijkt ingewikkelder dan het is. Het kost alleen wel wat meer tijd dan de gemiddelde taart, maar met een lieve oma die ondertussen de baby vermaakt red je dat prima!

2016_4_ma01

Oke, eerlijk is eerlijk. Ik ben niet helemaal tevreden. Ik wilde graag mooie strakke lagen, die allemaal precies even hoog zouden zijn. Met een mooie strakke laag vulling er tussen. Maar ik kreeg dunne golfjes. Ook leuk, haha. Ik vond het zonde van de tijd (en calorieën) om weer een taart te bakken speciaal voor de perfecte foto, dus ik hoop dat je de taart zo ook mooi genoeg vindt 😉

2016_4_ma02

De taart bestaat uit lagen biscuit. Dit is luchtiger dan cake en wordt altijd gebruikt voor dit soort taarten. Cake zou veel te zwaar en te machtig zijn. Het verschil is dat er in het beslag voor biscuit geen boter zit. Ik koop altijd deze mix, maar ik zag dat het ook gewoon bij de AH te koop is.

Voor de vulling kan je van alles gebruiken, het liefst wit. Dan komen de kleuren het mooist uit. Je kunt het beste kiezen voor een stevige vulling, zoals botercrème o.i.d. Slagroom is niet stevig genoeg en zorgt ervoor dat de taart in elkaar zou kunnen zakken. Buiten de koelkast zou de buitenste laag er dan ook afsmelten.

Ik heb gekozen voor monchou, daar gebruik ik dit recept voor . Voor mijn taart van 22,5 cm gebruik ik 2 keer dit recept (ik heb er nog 2 zakjes klopfix aan toegevoegd voor extra stevigheid) en 6 eieren met 396 gram mix.

2016_4_ma03

Normaal gesproken gebruik ik voor een vorm van 22,5 cm 330 gram bakmix en 5 eieren. Ik maak de mix dan klaar zoals op de verpakking staat, doe alles in een ingevette bakvorm en bak het in 1 keer af.

Omdat je nu allemaal gekleurde lagen nodig hebt, verdeel je het beslag in 6 gelijke hoeveelheden en bak je de lagen 1 voor 1.

2016_4_ma04

Met kleurstof geef je elk beslag een andere kleur.

2016_4_ma05

Veel werk, maar denk je eens in hoe gezellig de afwas is 😉

2016_4_ma06

Elke laag moet in een ingevette bakvorm, ongeveer 10 minuten in de oven. Dit is per oven verschillend, blijf er de eerste paar keer bij en controleer met een prikkertje of het biscuit al gaar is. Ik heb de eerste laag er te lang in gelaten waardoor ik een soort brosse koek kreeg. Ook lekker, maar niet wat ik wilde. De tweede keer deed ik 10 minuten en dat was perfect.

Wanneer de lagen afgekoeld zijn stapel je ze 1 voor 1 op. Op elke laag biscuit komt een laagje tova aardbeiensaus met daar op een dun laagje monchouvulling. Wanneer je alle lagen gestapeld hebt, besmeer je de buitenkant ook volledig met de monchouvulling. Laat het geheel vervolgens een uurtje opstijven in de koelkast.

2016_4_ma07

Aan de buitenkant dep ik de discodip over de hele vulling. Dit was een rotklusje, O-VE-RAL van die verrekte balletjes. Ze stuiteren alle kanten op. Voor een volgende keer: taart op een taartkartonnetje i.p.v. een bord. Je kunt de taart op je platte hand houden en iets kantelen, waardoor het wat makkelijker gaat.

2016_4_ma08

Voor een halve verjaardag krijg je natuurlijk een halve taart. Daarom wilde ik graag deze laagjes, omdat het er eenmaal doorgesneden heel erg leuk uitziet.

2016_4_ma09

En zeg nou zelf; met een paar kaarsjes er op en een blij snoetje er achter ben je de scheve laagjes bijna weer vergeten!

Voor een volgende keer zou ik een iets kleinere bakvorm kiezen en iets meer beslag maken waardoor de lagen hoger worden. Je kunt ze dan met een taartzaag allemaal even hoog maken. Mijn lagen waren nu allemaal veel te laag om de taartzaag te gebruiken.
De vulling zou ik er met een spuitzak op spuiten i.p.v. smeren met een mes. Zo wordt alles precies even hoog en zou het er perfect uit zien 😉

Heb jij wel eens een halve verjaardag gevierd?
Tot woensdag!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram Twitter en Facebook of via bloglovin’ natuurlijk!

handtekening

4 gedachten over “Regenboog laagjes taart

  1. Pingback: Januari in foto's - bymirandaa

  2. Adri

    Spatel je de kleurstof erdoor? Wij proberen nu een hele bakplaat met gekleurde cake en dan 3 keer. deze door de helft en dan opstapelen. Ik vind het alleen heel lastig om de cake mooi te krijgen op deze manier.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge