Rock candy maken

Wanneer je bekend bent met sweet tables en daar al veel foto’s van hebt gezien, dan heb je ze vast wel eens voorbij zien komen: rock candy…
En wat denk je? Rock candy maken is helemaal niet zo lastig. Ik laat het je vandaag zien, kijk je mee?

Het is eigenlijk niks anders dan suikerkristallen op een stokje. Het kan zijn dat ik de bedoeling ervan een beetje mis, maar ik snap het niet helemaal. Je kunt er een smaakje en een kleurtje aan geven en ik denk dat ze daarom geliefd zijn op de sweet tables. Omdat het leuk staat en in elke kleur te maken is… Daarom maakte ik ze ook voor mijn oranje sweet table. Het smaakt precies naar suiker op een stokje, dus voor de smaak hoef je het niet te doen. Al bedacht ik later, dat je ze zou kunnen gebruiken om door koffie/thee te roeren, i.p.v. een simpel suikerklontje.

rock candy maken

Dit heb je nodig: 1 deel water, 3 delen suiker (ik gebruik een litermaat om dat te meten). Kleur- en smaakstof. Stokjes en wat andere attributen.

rock candy maken

In een pannetje breng je water aan de kook. Wanneer het water kookt, voeg je suiker beetje bij beetje toe, steeds goed roeren tot de suiker opgelost is. Als het goed is zul je merken dat de suiker in het begin heel makkelijk en snel oplost, maar dat dit steeds langer duurt. Zorg ervoor dat je alle suiker laat oplossen, ik heb 300 ml water gebruikt en suiker tot het streepje van de 900 ml. Ik voeg ongeveer 100 ml suiker per keer toe.

rock candy maken

Wanneer alle suiker toegevoegd is moet je nog even goed roeren tot het (weer) kookt en helemaal helder is. Dit duurt echt wel even, wees vooral heel geduldig.

Wanneer het goed afgekoeld is kun je smaakstof (ik gebruik hier amandelextract) en kleurstof toevoegen. Goed roeren tot je geen klontjes meer hebt.

rock candy maken

rock candy maken

Om het jezelf makkelijk te maken giet je de siroop in een litermaat (of iets anders wat makkelijk schenkt). Om geplak op mijn aanrecht tegen te gaan leg ik aluminiumfolie onder de glaasjes en om het echt makkelijk te maken gebruik ik een trechter om het in de glaasjes te gieten. Dit is trouwens niet noodzakelijk.

rock candy maken

Hier zie je een deel van het proces. Deze foto’s zijn gemaakt op dag 1, dag 3 en dag 5. Het is een ingewikkeld scheikundig proces, wat ik niet helemaal goed begrijp, maar het is wel erg cool om te zien. Ik geloof dat dat in elk geval 1 van de redenen is waarom dit veel in Amerika gemaakt wordt met kinderen. Zij krijgen daar al jong scheikunde lessen en dit is een bekend experiment voor ze. Het komt er op neer dat suiker oplost in het warme water, wanneer het afkoelt en het water verdampt blijven de suikerkristallen over, die zich aan elkaar en aan het stokje hechten.

rock candy maken

Het is een proces wat niet heel veel werk kost, maar wel erg lang duurt. Ik heb ze op dag 8 eruit gehaald, maar het had makkelijk nog een paar dagen langer mogen duren.

Wanneer je halverwege merkt dat de suiker gaat kristalliseren aan de wanden van het glas, kun je het best het glas even schoonmaken zoals je op de foto’s hierboven ziet. Je wil dat de suiker aan het stokje plakt en niet aan het glas natuurlijk.

rock candy maken

Zo ziet het er uit op dag 8, vlak voor ik ze er uit haal.

rock candy maken

Even laten uitdruppen in de glaasjes. Wanneer er geen siroop meer vanaf komt leg je ze nog even op aluminiumfolie om op te drogen en dan zijn ze klaar voor gebruik.

rock candy maken

Dit is mijn resultaat na 8 dagen. Zoals je ziet zijn de 2 vooraan aardig goed gelukt, achteraan wat minder. Achteraf gezien had ik iets grotere glazen moeten gebruiken (wel hoog en smal, maar iets meer inhoud dan deze kleine glazen) en had het iets langer moeten blijven staan, ik denk dat grotere glazen en 10 dagen een beter resultaat hadden gegeven. Hieronder geef ik je nog een paar tips:

– gebruik echt voldoende suiker. Ook als het oplossen ervan heel lang duurt.
– gebruik hoge smalle glazen, niet te breed want dan is de kans groot dat het aan het glas hecht i.p.v. aan het stokje.
– zorg ervoor dat het stokje het glas niet raakt, ook niet op de bodem.
– zet het op een rustige, droge, donkere plek. Dan krijg je het beste resultaat.
– gebruik genoeg kleurstof, eenmaal opgedroogd is het een stuk lichter dan wanneer je de siroop net gekleurd hebt.
– later las ik dat je het proces kan opstarten door het stokje in de siroop te dippen en in de suiker te rollen. Dit laat je goed opdrogen en daarna hang je het in het glas met afgekoelde (!) siroop. De gekristalliseerde suiker hecht dan sneller aan het stokje omdat er al suiker aan zit.

Ik vond het in elk geval leuk om eens te proberen, ik ga het zeker nog eens proberen, maar dan met een andere smaak. Hopelijk worden ze dan nog wat groter.

Had jij wel eens van rock candy gehoord?
Laat me weten wat je er van vindt.

Tot snel!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram Twitter en bloglovin’.

handtekening

9 gedachten over “Rock candy maken

  1. bymirandaa Bericht auteur

   nee hoor. deze waren het gezondst van de hele tafel. We hebben ze namelijk niet opgegeten:) zijn leuk ter decoratie, maar echt opeten doe je geloof ik niet.
   Misschien eerder nog i.p.v. een suikerklontje in de koffie 🙂

   Reageren
 1. Linda

  Wow, wat gaaf gedaan. Nooit bedacht om het zelf te maken. Heb er ooit eens een paar gekregen met kandijsuiker maar door het niet gebruiken uiteindelijk weggegooid. Bedankt ook voor alle tips. Alleen al vanwege het proces wil ik het wel een keertje proberen.

  Reageren
  1. bymirandaa Bericht auteur

   graag gedaan! Ben heel benieuwd naar je resultaat, mocht je het gaan proberen! Ik vond het in elk geval leuk om eens te doen!

   Reageren
  1. bymirandaa Bericht auteur

   haha inderdaad. Een heel lang proces! Maar het was wel een keer gaaf om te zien hoe die suikerkristallen zich langzaam vormen:)

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge