Zelf babyhapjes maken

Toen Sanne een paar maanden oud was, begon ik me te verdiepen in de wereld van de babyhapjes. Ik had al toen ik zwanger was besloten dat ik ze zelf wil maken en we hadden ook al besloten dat rapley niks voor ons is.

Ik vind rapley overigens helemaal niet verkeerd, maar het past gewoon niet zo bij ons. Mocht je daar meer over willen weten, Gwen heeft daar een aantal mooie artikelen over geschreven, waaronder deze.

Goed, babyhapjes zelf maken dus, daar gaat dit artikel over. Ik deel vandaag mijn ervaringen en tips.

zelf babyhapjes maken

zelf babyhapjes maken

Wanneer begin je?
Dat vond ik een lastige; wanneer begin je nou precies? Er zijn veel verschillen de adviezen; 4 maand, 6 maand of gewoon ‘simpel’ wanneer je kindje er aan toe is. Toen ik dat las dacht ik ineens; Sanne is er inderdaad aan toe! Ze keek het eten zowat uit onze mond, had abnormaal veel interesse voor wat we op ons bord hadden, voor monden die aan het kauwen waren en voor alles wat in iemands mond verdween. Ze werd (en wordt) zelfs boos wanneer ze rondkeek en besefte dat iedereen wat te eten had behalve zij 🙂 Ik besloot dus om maar eens voorzichtig te beginnen. Ze was toen 4 maand.

zelf babyhapjes maken

Waar begin je mee?
Ik besloot voor groente te kiezen en 1 van de tips die ik het meest passend vond was: ‘neem zoveel mogelijk groente en fruit uit het seizoen, dat doe je voor je eigen eten immers ook’. Zo kozen we uiteindelijk voor pompoen. We zaten midden in de herfst, pompoen was volop verkrijgbaar en is lekker zoet dus dat leek ons een logische keus.

Tips
Een aantal tips waar ik echt wat aan gehad heb zijn:

 • Probeer te beginnen wanneer je kindje daar aan toe is, niet eerder.
 • Ga voor fruit/groente van het seizoen. Probeer een neutrale, iets zoete smaak te kiezen, dit valt meestal wel in de smaak.
 • Begin met kleine beetjes. Dit lijkt een groot bord wat je hierboven ziet, maar in werkelijkheid is het maar 1 eetlepel eten.
 • Kies een moment waarop je baby goed te pas is, geen honger heeft en dus klaar is om iets nieuws te leren. Een jengelende baby die eigenlijk honger heeft, heeft helemaal geen zin in nieuwe ervaringen, die wil gewoon de fles en verder geen gekke dingen.
 • De eerste paar keer krijgt ze amper wat binnen. Ze moet nog leren om van een lepel te eten, dat is niet erg! Bij Sanne duurde het een dag of 4/5 voor ze in de gaten had dat ze het door moest slikken niet direct weer uit hoefde te spugen 🙂
 • Het hoeft niet op! Je kindje krijgt natuurlijk nog volledige flesvoeding en haalt daar alle voedingsstoffen uit. Deze hapjes zijn extra en zijn alleen maar bedoelt om kennis te maken met eten. Om smaken te ontdekken. Wanneer je kindje aangeeft dat het niet meer wil (huilen, lepel wegduwen, lippen op elkaar houden) dan is het ook genoeg. Stop er dan mee en probeer het de volgende dag weer. Zo houd je het leuk en krijgt je kindje geen negatieve ervaringen met eten.

zelf babyhapjes maken

Veel werk?
Je hoort vaak dat er gezegd wordt ‘zelf babyhapjes maken is veel werk’, nou dat valt heel erg mee! Ik maak ze graag zelf omdat ik toch aan het koken ben. Uiteindelijk wil ik dat Sanne natuurlijk met de pot mee eet, daarom begin ik daar nu maar direct mee. Daarnaast vind ik het belangrijk om de hapjes zelf te maken zodat ik precies weet wat Sanne binnen krijgt. Ik gebruik verse groente en fruit en voeg daar geen rare dingen aan toe, ik eet zelf immers ook niet elke dag een kant-en-klaarmaaltijd. Overigens vind ik potjes helemaal niet slecht hoor, niks mis mee zelfs. We hebben er altijd een paar in huis, handig voor onderweg of soms wanneer dat zo uitkomt, maar 95% van de tijd krijgt ze een zelfgemaakt hapje.

zelf babyhapjes maken

zelf babyhapjes maken

Recepten
Oké, je gaat zelf de babyhapjes maken. Maar waar begin je? Ik heb zelf het kookboek van de Albert Heijn (opperdepop, echt een aanrader, daar staat alles in wat je wil weten over het eten voor kids van 0-4).

In dit boek vond ik het recept voor bouillon, wat ik sindsdien gebruik voor de hapjes. Het is heel simpel: ong. 300 gram kipdijfilet (1 verpakking), 1 grote winterwortel en 2 of 3 lente-uitjes met 1,5 liter water in een pan doen. Ongeveer 45 min laten koken, afgieten (bouillon wel opvangen he, haha!) en klaar is je bouillon. Het vlees gebruik ik voor de hondjes en de wortel en lente-uitjes gooi ik weg. De bouillon vries ik vervolgens in, daar gebruik ik cupcake bakblikken voor. Kan ook in ijsblokzakjes, maar 1 zo’n cupcakevorm is voor mij precies genoeg elke keer. Dit kost natuurlijk wel even wat tijd, maar ik geef Sanne nu bijna 2 maand hapjes en heb dit nog maar 3 keer hoeven doen. Je zou ook een grotere hoeveelheid kunnen maken natuurlijk, maar wij hebben niet zo’n grote vriezer 😉

zelf babyhapjes maken

Dan heb je de bouillon, maar dan heb je natuurlijk nog groente nodig. Ik stoom de groente altijd in een stoomzak, maar je kunt ze ook gewoon koken in wat water of in de bouillon. Maak de bouillon altijd zelf, er zit heel veel zout in een boullionblokje.

zelf babyhapjes maken

Na het stomen (of koken) pureer ik de groente met een staafmixer (dit kan zo glad als je zelf wil) en maak ik het smeuïg met een beetje bouillon. Vervolgens laat ik het afkoelen en doe ik het in van die siliconen ijsblokjesvormen. Dit zijn extra grote van de Hema, die verkochten ze in de zomer. Maar een normaal maatje kan natuurlijk ook.

zelf babyhapjes maken

Wanneer ze bevroren zijn haal ik ze uit de vorm en stop ik ze in ziplockzakjes. ’s ochtends haal ik een aantal blokjes uit de vriezer, ontdooien en eten maar! Sanne eet inmiddels ’s ochtends een fruithapje (2 blokjes) en ’s avonds tijdens het avondeten een groentehapje (weer 2 blokjes).

Ik maak de hapjes nu meestal nog gewoon allemaal tegelijk, overdag. Maar als ze straks wat ouder wordt ga ik het natuurlijk aanpassen op ons eten en kook ik gewoon ook voor haar, (ongeveer) hetzelfde als wat wij eten. Voor nu heb ik 1 lade in de diepvries vol met ziplockzakjes met allemaal verschillende hapjes.

Tips
Nog een aantal tips voor het bereiden van de hapjes:

 • Begin met 1 aparte smaak. Dus elke groente apart. Zo kan je kindje langzaam wennen aan alle smaken. Als ze eenmaal gewend zijn aan de smaken apart, kun je langzaam gaan mengen. Zo kun je ook smaken terug laten komen die ze niet lusten. Sanne lustte bijv. geen broccoli, maar toen ik deze laatst 50/50 gemengd had met wortel at ze het ineens wel.
 • Het duurt een keer of 7,8 voor ze aan een smaak gewend zijn. Vindt je kindje het de eerste keer niet lekker, probeer het gewoon nog een aantal keer, dit kan ineens veranderen!
 • Probeer het maken van de hapjes te combineren met een aantal maaltijden. Dit moet je vooraf wel een beetje plannen. Als wij bijv. broccoliburgers eten, kook ik de dubbele hoeveelheid broccoli en gebruik ik de andere helft direct voor babyhapjes. Wanneer we frikadel pan eten, kook ik wat meer wortelen en doperwten enz.

Zo. Dat zijn mijn ervaringen met de babyhapjes tot nu toe, in ruim 1000 woorden, haha. Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en ervaringen en ik ben nu ook heel benieuwd naar jouw ervaringen met het maken van babyhapjes.

Maak jij ze zelf?
Bedankt voor het lezen en tot morgen!

volg je mij al? Dat kan hier: Instagram Twitter en Facebook of via bloglovin’ natuurlijk!

handtekening

3 gedachten over “Zelf babyhapjes maken

 1. Pingback: Plog 9 en 10 januari - bymirandaa

 2. Pingback: Combinatierecept; (baby)risotto - bymirandaa

 3. Pingback: Combinatierecept; (baby)pompoenstoofpot - bymirandaa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge